Penggemar makanan Jepun pasti mengenali wasabi. Santapan sushi pastinya tidak lengkap
rasanya tanpa disertai sedikit penambah perisa yang unik ini.
sushi dan wasabi tidak dapat dipisahkan
Bahan istimewa berwarna hijau pudar ini mempunyai rasa menyengat apabila ia memasuki rongga
hidung dan pernafasan kita. Kalau terlebih masuk, pasti keluar air mata. Wasabi sebenarnya
tidaklah pedas seperti cili seperti yang disangkakan oleh orang yang tidak pernah
merasainya. Rasa 'pedas'nya yang merangsang rongga pernafasan akan hilang selepas beberapa
ketika, tidak seperti rasa pedas cili yang melekat di lidah dan bibir.
wasabi original hanya dapat bertahan 15 minit selepas diparut
Bahagian wasabi yang dimakan adalah bahagian batangnya yang dikenali dengan nama rizom.
Sebelum boleh dimakan, batang wasabi akan dibersihkan sebelum ditenyeh di atas alat pemarut
untuk menghancurkan batangnya. Boleh dikatakan kebanyakan wasabi yang kita dapati di kedai-
kedai makanan Jepun atau di pasaraya sebenarnya bukanlah wasabi yang asli. Ia sebenarnya
adalah horse-radish yang ditambahkan pewarna hijau agar kelihatan seperti wasabi.
Kadangkala, mustard, kanji dan serbuk cili juga ditambah untuk menambahkan rasanya. Ini
adalah kerana wasabi adalah tumbuhan yang sangat sukar untuk ditanam lantas membuatkan
harganya melonjak tinggi. Harga wasabi yang asli boleh mencecah 160 Dolar Amerika atau 650
Ringgit Malaysia bagi setiap kilogram. Sudah pasti bahan semahal ini tidak akan dijual
secara meluas atau diberi secara percuma di restoran-restoran Jepun di negara kita.
wasabi asli atau horseradish sebagai wasabi tiruan
Wasabi (Wasabia japonica) dan horse-radish (Armonicia rusticana) adalah dua jenis tumbuhan
yang sangat berbeza. Horse-radish mempunyai isi yang berwarna putih dan rasa 'pedas'nya juga
sedikit berbeza. Kedua-dua tumbuhan ini mempunyai rasa yang unik disebabkan oleh suatu
sebatian kimia yang dinamakan isothiocyanates. Namun begitu, apabila telah dikisar, hanya
pakar dapat membezakan yang mana satu yang asli kerana kedua-duanya kelihatan serupa. Jarang
sekali batang wasabi dalam bentuk asalnya dijual di pasaran tempatan di negara kita.
ladang wasabi di jepun
Untuk mencapai kematangan dan mencapai saiz yang sesuai untuk dituai, tumbuhan wasabi
memerlukan satu tahun tiga bulan untuk tumbuh. Wasabi memerlukan sumber air bersih dari mata
air yang mempunyai suhu spesifik antara 13 hingga 18 darjah Celcius. Jadi, tidak semua
kawasan di Jepun sesuai digunakan untuk menanam tumbuhan ini. Wasabi juga sangat sensitif
kepada kadar cahaya matahari yang diterimanya. Cahaya matahari yang terlalu banyak atau
terlampau sedikit membantutkan pertumbuhan wasabi. Jadi, kepakaran yang tinggi sangat
diperlukan untuk menjamin tanaman ini hidup subur dan membawa keuntungan apabila dituai.
Selain itu, tanaman ini juga sangat mudah dijangkiti penyakit membuatkan ianya perlu ditanam
di tempat yang betul-betul bersih dan jauh dari sumber pencemaran.
penternak wasabi original
Walaupun Jepun mempunyai teknologi pertanian yang tinggi sehinggakan padi boleh ditanam di
atas bangunan, penanaman dan penjagaan wasabi masih dilakukan secara manual sama seperti
zaman dahulu, tidak seperti tanaman komersil lain. Antara pengeluar wasabi yang terkenal
adalah Daio Wasabi Farm merupakan ladang penanaman wasabi yang terletak di Azumino, Nagano.
Ianya telah ditubuhkan semenjak tahun 1915 dan kekal sehingga kini. Mereka merupakan antara
pengeluar wasabi terbesar di Jepun dan mengeluarkan antara 300,000 hingga 400,000 batang
wasabi setiap tahun.
Rujukan: Great Big Story, Wasabi.org, Highsnobiety
sumber:ilmunasi.com
Ulasan
Catat Ulasan