1. Sayur-sayuran Berdaun Hijau
Sayur-sayuran ini merupakan makanan utama kepada mana-mana diet sihat disebabkan ia kaya dengan vitamin, mineral,
antioksidan serta enzim. Ia juga kaya dengan kalori, lemak, sodium dan toksin-toksin yang lain. Ia terdiri daripada
bayam, kale, salad arugula dan lain-lain. Semuanya kaya dengan antioksidan yang diketahui berupaya dalam melawan
kanser, termasuklah vitamin C dan beta-karotina (sejenis vitamin A).
Antara khasiat lain seperti glukosinalat, antibakteria dan memiliki ciri-ciri antivirus, menyahaktifkan karsinogen,
membantu memprogramkan semula sel kanser bagi mematikannya serta mencegah pembentukan tumor dan metastasis.
2. Sayur-sayuran Krusiferus
Sayur-sayuran krusiferus diketahui berupaya bagi melawan kanser dan juga merupakan antara makanan yang kaya dengan
vitamin C. Kebanyakannya juga kaya dengan glutation, yang dikenali sebagai antioksidan yang utama.
Kebanyakan sayur-sayuran jenis ini sangat kaya dengan nutrien yang dikenali sebagai isotiosianat yang mampu untuk
mencegah kanser. Tambahan pula sayuran seperti kubis dan brokoli juga mengandungi sulforafan dan indol – yang
merupakan dua jenis antioksidan dan stimulator yang kuat serta enzim penyahtoksin yang berupaya melindungi struktur
DNA.
3. Beri
Buah beri merupakan antara buah yang kaya dengan antioksidan di dunia. Buah blueberry, raspberry, ceri, strawberi,
beri goji, camu camu dan blackberry telah digunakan dalam banyak resipi – yang merupakan antara sumber vitamin C,
vitamin A dan asid galik. Selain itu, buah beri ini juga merupakan agen anti fungus yang kuat dan meningkatkan
keimunan.
Buah beri juga kaya dengan antioksidan proantosianidin, yang telah ditemui berupaya bagi melambatkan proses
penuaan. Kandungan penol, zeaxantin, likopena, kriptoksantin, lutein dan polisakaradia juga merupakan antara
khasiat buah beri yang lain.
4. Buah-buahan dan Sayur-sayuran Berwarna Jingga Terang ( buah citrus, labu, ubi kentang dan lain-lain)
Pigmen berwarna terang yang terdapat pada makanan daripada tumbuhan menunjukkan bahawa ia kaya dengan pitokimia
terutamanya antioksidan karotenoid. Inilah antara sebab mengapa anda perlu makan makanan yang pelbagai warna.
Karotina (alpha-karotina, beta-karotina, likopena, lutein, kriptokantin) merupakan pecahan daripada vitamin A yang
didapati dalam kebanyakan buah citrus, ubi kentang, beri, labu, skuash, dan pelbagai lagi makanan yang berasaskan
tumbuhan.
Antara khasiat yang sering dikaji ialah beta-karotina yang menjadi nutrien yang penting bagi fungsi imun,
penyahtoksik, kesihatan hati, melawan kanser kulit, mata dan organ. Manakala nutrien seperti lutein dan zeaxantin
pula terbukti bagi mengelakkan kecacatan yang berkaitan dengan mata dan kulit disebabakan kedua-dua nya bertindak
sebagai antioksidan yang bertindak menapis tenaga gelombang biru sekaligus melindungi proses sel supaya sihat.
Apabila melibatkan sayur-sayuran yang kaya dengan karbohidrat, kajian menunjukkan bahawa kerbohidrat kompleks
seperti ubi kentang sebagainya berkait rapat dengan pengurangan risiko sesetengah kanser, terutamanya yang
melibatkan saluran pencernaan. Ia lebih kepada khasiat serat.
5. Herba dan Rempah yang Segar
Kunyit, mengandungi bahan aktif yang dipanggil kurkumin yang terbukti berkesan bagi mengurangkan saiz tumor dan
melawan kanser kolon dan payu dara. Bersama-sama lada hitam, kunyit juga dapat menyerap dan berupaya mengurangkan
keradangan.
Dapatkan satu sudu teh serbuk kunyit dan ¼ sudu teh lada hitam, telur setiap hari dan jadikan ia sebagai minuman
tonik. Anda juga boleh mengambil suplimen kurkumin sebanyak 1000 miligram sehari. Selain itu, herba lain yang turut
bertindak meningkatkan fungsi sistem imun termasuklah halia mentah, lada kayenna, oregano, basil dan parsli – semua
ini mudah untuk digunakan dalam pelbagai resepi, jus, hiasan dan smoothies.
6. Daging Organik
Daging organik termasuklah daging lembu atau ayam yang disarankan dalam diet untuk melawan kanser disebabkan oleh
ia kaya dengan nutrien terutamanya vitamin B12. Pengambilan daging organik akan memberikan protein yang dapat
membersihkan hati dan meningkatkan keupayaan bagi membuang toksin daripada darah dan saluran pencernaan.
Penyahtoksin dengan sumber-sumber selenium, zink dan vitamin B membantu untuk membersihkan darah, menghasilkan
hempedu yang diperlukan bagi mencernakan lemak, menyeimbangkan hormon secara semula jadi dan menyimpan vitmain,
mineral dan zat besi yang penting. Makanan yang kaya dengan mineral ini dapat membantu melawan kesan alkohol,
dadah, ganguan hormon, paras triglisakarida yang berlebihan, kekurangan potassium, obesiti serta jangkitan virus.
7. Produk Tenusu Kultur
Produk susu kultur kaya dengan sumber bakteria baik atau probiotik. Ia merupakan mikroorganisma yang memberikan
keseimbangan kepada mikrofilia di dalam usus anda dan membantu meningkatkan keimunan badan.
Hampir 80% daripada sistem imun anda terdapat di dalam perut. Jadi, adalah bukan sesuatu yang memeranjatkan apabila
makanan probiotik dan suplimen boleh menghentikan pembesaran ketumbuhan dan membantu penggantian sel baru.
Salah satu cara yang mudah untuk mendapatkan lebih banyak probiotik secara semula jadi ialah dengan pengambilan
produk-produk susu asli seperti dalam bentuk keju, kefir dan yougurt. Mentah dan dikultur adalah kuncinya di sini.
Namun, proses pempasturan produk tenusu akan memusnahkan banyak nutrien yang penting termasuklah enzim, protein dan
probiotik. Kebanyakan produk tenusu hari ini kaya dengan hormon, antibiotik, penahan sakit dan racun. Maka, adalah
perlu untuk mendapatkan produk yang segar dan tidak diproses.
Dapatkan enam auns susu kultur setiap hari atau juga boleh amalkan yogurt probiotik, keju, kefir susu kambing atau
amasai. Keju pula kaya dengan protein sulfur dan lemak tepu yang sangat penting lebih-lebih lagi dalam diet bagi
pesakit kanser. Anda juga boleh boleh meningkatkan pengambilan makanan probiotik tanpa tenusu dengan pengambilan
sayur-sayuran kultur seperti kimchi, sauerkraut, kefir kelapa, kombucha atau natto.
8. Kekacang dan Bijian
Biji chia dan selasih merupakan dua makanan bijian yang kaya dengan nutrien di dunia. Ia membekalkan serat, omega-3
dan mineral-mineral yang penting. Biji hemp, bijan, labu dan bunga matahari juga berkhasiat dan kaya dengan asid
lemak sebagai mana kacang walnut, kacang brazil dan almond. Ia boleh diambil bersama smoothies, dibakar dan dimakan
bersama yourgurt. Amalkan sebanyak dua sudu teh setiap hari.
9. Minyak yang Tidak ditapis (Kelapa, Bijan, kod dan Zaitun)
Tidakkah anda tahu bahawa otak dan saraf anda bertindak mengawal seluruh fungsi tubuh badan anda dan kira-kira 60%
daripada sistem saraf anda adalah terdiri daripada asid lemak? Masalahnya kini ialah terdapat banyak makanan yang
diproses secara konvensional hari ini menggunakan minyak yang terhidrogen yang kesannya akan memusnahkan membran-
membran sel kita dan akhirnya akan menyebabkan penyakit dan toksik kepada sel.
Lemak seperti ini akan memberikan masalah kepada seluruh tubuh dan membawa kepada pengurangan fungsi sistem imun,
kesesakan sel serta keradangan yang akan menyebabkan penyakit. Gantikan minyak yang ditapis ini dengan minyak yang
berkualiti seperti minyak bijan, minyak zaitun, minyak kod dan minyak kelapa.
Semua ini akan menyegarkan semula perut anda dan memberikan sistem imun yang lebih baik, membantu anda mengekalkan
barat badan yang sihat. Tambahan pula, minyak bijan dan kod mengandungi asid lemak omega-3 yang membantu memberikan
tenaga semula kepada sel anda.
10. Cendawan
Banyak khasiat yang terkandung dalam cendawan tambahan pula, rasa dan bentuk cendawan sendiri terdapat pelbagai
jenis hari ini. Namun, antara cendawan yang diketahui memiliki khasiat buat sistem imun dan telah digunakan bagi
melawan kanser sejak berkurun lamanya ialah cendawan Reishi, cordyceps dan maitake. Dapatkan ia samada dalam bentuk
kapsul atau cecair kemudiannya digunakan untuk memasak mengikut cita rasa anda.
11. Teh Tradisional
Metastasis merupakan aspek yang membunuh dalam penyakit kanser dan terhasil disebabkan oleh beberapa proses yang
saling berkaitan termasuklah pertambahan sel, angionenesis, percantuman sel, perpindahan dan jangkitan kepada
tisu-tisu yang berdekatan.
Metastasis merupakan penyebab utama yang menyebabkan kematian para pesakit kanser. Disebabkan itu, ia menjadi bahan
kajian yang utama dalam kajian terhadap kanser hari ini. Beberapa kajian klinikan dan epidermiologikal telah
melaporkan bahawa pengambilan teh hijau boleh membantu mengurangkan risiko kanser. Teh hijau mengandungi sebatian
utama polifenolik termasuklah epigallocatechin-3-gallate, yang akan menghalang pembiakan ketumbuhan dan
angiogenesis.
Teh yang dihasilkan daripada daun pokok Camellia sinensis sering kali digunakan sebagai minuman diseluruh dunia
selain daripada teh hijau, hitam dan oolong. Disebabkan teh tradisional dilihat memiliki khasiatnya yang
tersendiri, antara teh yang banyak mengandungi khasiat untuk kesihatan manusia ialah teh hijau seperti teh hijau
matcha. Ia mengandungi peratus sebatian polyphenolic yang tinggi selain daripada catechin, gallocetechin dan EGCG.
Antioksidan seperti EGCG kelihatan antara catchin yang paling kuat disebabkan oleh kesan anti0kanser yang
dimilikinya. Ia kira-kira 25-100 kali lebih berkesan daripada vitamin C dan E! EGCG telah dilaporkan memiliki
kaitan dengan pengawalan sel kanser dariapda terus merebak.
12. Ikan Liar
Menurut satu kajian pada tahun 2004 yang telah dijalankan boleh para pengkaji di Richerche Institute of
Pharmacology mendapati, pengambilan ikan yang tinggi merupakan antara diet yang bagus bagi fungsi imun yang lebih
baik.
Kajian tersebut yang mengkaji kesan diet Mediterranean yang membantu melawan kanser mendapati bahawa mereka yang
dilaporkan makan ikan yang sedikit dan lebih kerap makan daging merah adalah lebih disyaki untuk menghidap kanser.
Ikan liar terutamanya ikan yang bersaiz kecil seperti salmon, makerel dan sardin merupakan makanan yang kaya dengan
omega-3 yang memberikan khasiat kepada otak, hormon dan sistem saraf. Walaupun kajian terkini mendapati terdapatnya
hubungan antara makanan ini dengan pencegahan kanser serta terapi anti-ketumbuhan.
Ia menunjukkan peranan omega-3 membantu bagi mencegah kanser dan mengurangkan simptom-simptom rawatan seperti
kimoterapi. Omega-3 telah menunjukkan bahawa ia dapat membantu memelihara otot dan fungsinya dalam rawatan
kimoterapi serta mengurangkan kesan-kesan keradangan akibat kandungan bahan kimia yang digunakan ketika rawatan
itu.
Jadi anda nampak kan pemakanan sihat dan gaya hidup aktif dapat membantu anda mencegah dan melawan kanser. Mulakan
pemakanan sihat tanpa alasan lagi.
Kesihatan Anda Tanggungjawab Anda !!
sumber:tengku asmadi
Ulasan
Catat Ulasan